Historia

Vem var Bankir Zethraeus?

Bankirens fullständiga namn var Adolf Henrik Zethraeus, ibland titulerades han även stadsmäklare. Han hade firman ”A H Zethraeus Bankir- och Fondmäkleriaffär” vid Norra Blasieholmshamnen 7 i Stockholm. Fastigheten Ljung var en avstyckning från säteriet Vik. I början av 1900-talet anlades Viks villasamhälle. Förebilderna hade hämtats från Djursholm och Saltsjöbaden. Viktiga orsaker till avstyckningarna var det sjönära läget och tillgången till bra ångbåtsförbindelser samt inte minst planerna på en järnväg, den så kallade ”Värmdö-banan”, till Ålstäket.

Försäljningen av tomterna kom i gång, men avstannade efter att järnvägsplanerna gick i stöpet 1909. Kvar från projektet finns bl a den stora tornvillan nära Skärgårdsvägen som byggdes 1907 för att fungera som järnvägshotell. Familjen Zethraeus hade en ”stuga” i Ljung på 1910-talet. År 1926 uppförde bankiren en magnifik herrgårdsliknande villa på det område där våra fastigheter i Ljung idag är belägna. Den brann ner Valborgsmässoafton 2003. Till stället hörde även en trädgårdsmästarbostad, från vilken den sista kvarvarande uthuslängan revs i samband med markberedningen inför vårdboendet mitt emot vårt bostadsområde.

Ännu på 1960-talet bodde familjen Zethraeus här i Ljung och flera minns än idag bankirens motorbåt ”Bohéme”. Den var byggd 1935 i mahogny och hade en längd av åtta meter. Tomten testamenterades så småningom till Ersta diakoni för att bli ett sjukhem, planer som aldrig förverkligades (förrän delvis nu!) och Ljung såldes vidare för att till slut bli dagens bostadsområde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.